27.04.2020

Δήμος Δάφνης Υμηττού

Τακτική Συνεδρίαση (ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ)

Ημερομηνία Συνεδρίασης 27-03-2020 Ώρα Έναρξης:  09:00, Ώρα Λήξης: 13:00

Προς:  Δήμαρχο Δάφνης Υμηττού,

             Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου

        

ΘΕΜΑ: "Δήλωση Μη Συμμετοχής μας σε «διά περιφοράς» Δημοτικό Συμβούλιο"

Για μία ακόμη φορά επανέρχεται από την πλευρά της διοίκησής σας και μάλιστα υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες των ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας πρόσκληση δημοτικού συμβουλίου με την «διά περιφοράς» διαδικασία.

Όπως είχαμε αναφέρει από κοινού όλοι στις 26 Μαρτίου οι σύμβουλοι που αρνηθήκαμε και τότε τη συμμετοχή μας σε αυτού του τύπου Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνουμε απόλυτο σεβασμό στην ανάγκη αποφυγής σας της διά ζώσης συνεδρίασης, αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Ευτυχώς, όπως και είδαμε από την τηλεδιάσκεψη στις 7 Απριλίου του «εξ αναβολής» Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Μαρτίου, ότι η σημερινή τεχνολογία δίνει πραγματικά μοναδικές δυνατότητες, εύχρηστες, απλές, ανέξοδες και αδιαμφισβήτητες ώστε να λειτουργεί όπως πρέπει το σημαντικότερο θεσμικά όργανο διοίκησης του δήμου μας, αυτό του Δημοτικού Συμβουλίου .

Ωστόσο, παρά την ένταση που προκλήθηκε σε μία τόσο ευαίσθητη περίοδο σε όλους μας και ενώ η τεχνική διαδικασία της τηλεδιάσκεψης έχει εξασφαλιστεί και δοκιμάστηκε με σχετική επιτυχία και στο δήμο μας στις 7 Απριλίου και παρά τις υποσχέσεις ότι θα προχωρήσετε με  αυτό τον τρόπο σε συμβούλια και με μεγαλύτερη συχνότητα, επανέρχεστε εκ νέου λίγο πριν φύγει ο μήνας με πρόσκληση εκ νέου για  «διά περιφοράς Δημ. Συμβούλιο» έχοντας όπως και αναφέρατε σε επικοινωνία σας με αφορμή των ευχών σας στην εορτή του επικεφαλής της δημοτικής μας παράταξης ως σκεπτικό σας ότι το συγκεκριμένο συμβούλιο αφορά σε 2 διαδικαστικού τύπου θέματα.

Πρέπει να γίνει κατανοητό τόσο σε εσάς όπως και σε όλους μας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το πιο σημαντικό θεσμικό όργανο λειτουργίας τους δήμου. Είναι αυτό στο οποίο όλες οι εκλεγμένες δημοτικές παρατάξεις εκπροσωπούνται μέσα από τους δημοτικούς συμβούλους που επέλεξαν οι πολίτες για να τους εκπροσωπούν εκφέροντας άποψη και λόγο σε κάθε θέμα μείζονος ή ήσσονος σημασίας.

Είναι τα συμβούλια που παραμένουν παράθυρα αναφοράς στους πολίτες, αφού από αυτά μπορεί και πρέπει να παρακολουθεί τη λειτουργία τους κάθε πολίτης.

Είναι πραγματικά άξιο λόγου πώς ως ένας νέος πολιτικός δέχεστε μία τέτοιου τύπου διαδικασία «βουβής διεκπεραίωσης» όπως είναι αυτή της «διά περιφοράς» συμβουλίων που υποβαθμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του και εντέλει την ίδια τη δική σας θεσμική εκπροσώπηση.

Μετά από αξιολόγηση ως δημοτική ομάδα της νέας πρόσκλησής σας για «διά περιφοράς» Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Απριλίου, ενημερώνουμε ότι ακόμα και εάν αφορά σε 2 θέματα διαδικαστικά τύπου τα οποία και εντέλει εσείς εκτιμήσατε ότι είναι τα μόνα που υπάρχουν για συζήτηση για την εκ νέου, μετά από ένα σχεδόν μήνα ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, σας ενημερώνουμε με τη σειρά μας ότι δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό και σας προτείνουμε να προχωρήσετε σε μία εκ νέου συνεδρίαση με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, όπως και έγινε στις 7 Απριλίου, όχι μόνο με αυτά τα 2 θέματα αλλά και πολλά άλλα που σίγουρα υπάρχουν στους φακέλους σας ή αναζητήστε τα και από τις επιστολές που κατά καιρούς σας επισυνάπτουμε οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε  να συμπληρώσετε μία ημερήσια διάταξη με ουσία, όχι μόνο διαδικαστική.

Η διαδικασία που επιλέξατε για μια ακόμη αφορά μετά από την προηγούμενη πλειοψηφική άρνηση της αντιπολίτευσης για τέτοιου είδους Δημοτικά Συμβούλια, δεν μας αφήνει ούτε και τώρα άλλη επιλογή από το να αρνηθούμε να υποβιβάσουμε, με τη συμμετοχή μας σε αυτή την ελλιπή διαδικασία, το ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου σε έναν ψηφοδότη, χωρίς δυνατότητα ανακοινώσεων, τοποθετήσεων, ερωτοαπαντήσεων κ.λπ.

Για μία ακόμη φορά, σας ζητάμε να μεριμνήσετε, εφόσον παραμένει η ανάγκη των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης στην πατρίδα μας, για τη χρήση των τεχνολογικών δυνατοτήτων (τηλεδιάσκεψη) για τη διεξαγωγή των Δημοτικών Συνεδριάσεων τουλάχιστον, ώστε να υπάρξει δυνατότητα διαλεκτικής συνεδρίασης, να μπορούμε να θέτουμε θέματα και ερωτήματα, να κάνουμε επισημάνσεις, να προτείνουμε και να έχουμε στο σύνολό της μία εποικοδομητική συνεδρίαση.

Επαναφέρουμε, επίσης, την πρόταση πολλών συμβούλων της αντιπολίτευσης όπως και του σημερινού Αντιδημάρχου σας κου Δ. Γιαννακούρα, που από την προηγούμενη θέση του στην αντιπολίτευση ζητούσε με  θέρμη την αναμετάδοση των δημοτικών συμβουλίων μέσα από τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων, ακριβώς όπως κάνουν ήδη πολλοί δήμοι της Αττικής και της επαρχίας σε μία πραγματικά σημαντική προσπάθεια των Δημάρχων τους να ενημερώνουν άμεσα τους πολίτες των δήμων τους. Δεν κατανοούμε πραγματικά για ποιο λόγο από την πλευρά και της σημερινής διοίκησής σας υπάρχει τόση αδιαφορία για την παροχή οργανωμένης πληροφόρησης των πολιτών με την επίμονη άρνηση της αναμετάδοσης των Δημοτικών Συμβουλίων.

Είμαστε μπροστά σε εξελίξεις αυξημένων απαιτήσεων και απαιτείται να γίνεται συστράτευση δυνάμεων, με όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες, και πάντα ανοικτές στους πολίτες!

 

Για την Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών

ΔΑΦΝΗ ΥΜΗΤΤΟΣ Πόλη Φωτεινή

ο επικεφαλής

Γεώργιος Δαουλάρης

οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:

Μπουρνελές Νικόλαος, Τσούτσουρας Δημήτριος,

Ντίνος Νικόλαος, Ρούσσου Καλλιρόη (Ρόη)