Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού θα μπορούσε να είναι ένας Δήμος σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας. Το σπίτι του Μπουζιάνη, τα θέατρα Βράχων είναι κοιτίδες πολιτισμού, που ουσιαστικά παραμένουν ανεκμετάλλευτες από τις διοικήσεις του Δήμου, όλα αυτά τα χρόνια.
Με εξαίρεση μικρές ανεξάρτητες κοιτίδες πολιτισμού, όπως ο «Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού», ο Δήμος μας δεν έχει να επιδείξει σπουδαίο πολιτιστικό έργο ή αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις. Η παράταξή μας θα κάνει την πόλη μας πολιτιστικό φάρο, μέσα από κινήσεις και έργα ποιοτικής αναβάθμισης των υποδομών της. Συγκεκριμένα:
- Αναβάθμιση του χώρου, της υλικοτεχνικής υποδομής και του προγράμματος του ΣΙΝΕ ΔΑΦΝΗ.
- Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε σταθερή και μόνιμη βάση, όλο τον χρόνο, στο σύνολο του Δήμου.
- Σύνδεση του Δήμου με μεγάλα πολιτιστικά δίκτυα και ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
- Δημοτική Βιβλιοθήκη με σύγχρονη τεχνολογία και μεγάλη ποικιλία τίτλων.
- Θέσπιση δεκαπενθήμερης, ετήσιας έκθεσης βιβλίου.
- Ίδρυση του 1ου Δημοτικού Θεατρικού Οργανισμού Δάφνης-Υμηττού και στήριξη της θεατρικής ομάδας «ΦΑΝΗΣ ΧΗΝΑΣ».
- Ενίσχυση της ερασιτεχνικής δημιουργίας, με ίδρυση θεατρικών ομάδων για μαθητές, άτομα ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους.
- Αναβάθμιση του εργαστηρίου παραδοσιακών χορών και δημιουργία μουσείου Αυθεντικών Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών & Οργάνων.
- Αναδιοργάνωση και αναβάθμιση του οργανισμού για τον πολιτισμό που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση των Θεάτρων Βράχων, από την πλευρά του Δήμου μας.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην αξιοποίηση του Μουσείου - Σπιτιού Μπουζιάνη που αποτελεί, για την παράταξή μας και προσωπικά για τον επικεφαλής μας Γιώργο Δαουλάρη, στοίχημα της επόμενης μέρας διοίκησης του Δήμου. Συγκεκριμένα:
Μελέτη και προτάσεις του Γ. Δαουλάρη όπως έχουν κατατεθεί από τη θέση του Αντιπροέδρου του Πνευµατικού Κέντρου το 1997
Ένας από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς χώρους της Δάφνης είναι το Σπίτι όπου έζησε και δημιούργησε το έργο της τελευταίας του περιόδου, ο µεγάλος Έλληνας Εξπρεσιονιστής ζωγράφος, Γιώργος Μπουζιάνης, έργα του οποίου κατέχουν σήμερα Πινακοθήκες Ευρωπαϊκών πόλεων.
Χώροι, σαν το Σπίτι του Μπουζιάνη, «ευλογηµένοι» από την ανάσα δημιουργών που πέρασαν στην αιωνιότητα, αφήνοντας πίσω τους ένα µεγάλο έργο, αποτελούν φάρους πολιτισμού για την ευρύτερη κοινωνία. Δημιουργούν την πολιτιστική µας κληρονομιά και τη µελλοντική µας παρακαταθήκη.
Για τον λόγο αυτόν, η ευθύνη που φέρουν οι τοπικές αρχές για τη σωστή διαχείριση και αξιοποίηση τέτοιων ιστορικών χώρων, είναι τεράστια. Πρόχειρες και χωρίς έμπνευση προσεγγίσεις είναι ασυγχώρητες για την εξέλιξη του πολιτισμού µας.
Η παράταξη «Δάφνη-Υμηττός Πόλη Φωτεινή», έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας της ύπαρξης του Σπιτιού του µεγάλου Ζωγράφου µας, δεσµεύεται για την ουσιαστική αξιοποίηση τού ιστορικού αυτού χώρου, µε τη δηµιουργία ενός µεγάλου Πολιτιστικού Κέντρου, που ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήµου, θα υπάρχει και θα λειτουργεί ως ένας ξεχωριστός τοµέας πολιτιστικής δράσης, µε υψηλές απαιτήσεις και προδιαγραφές. Και όλα αυτά, στη βάση επιδιωκόμενων συνεργασιών µε ιδιωτικούς φορείς, µε το Υπουργείο Πολιτισμού, µε σχετικά Προγράµµατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε τη συνεργασία του «Συλλόγου των φίλων του Μπουζιάνη» και την Εθνική Πινακοθήκη.
Άμεσος στόχος, η δημιουργία ενός μεγάλου Κέντρου Πολιτισμού, ενός σημαντικού Πολιτιστικού Φάρου, τόσο για την πόλη µας, όσο και για ολόκληρη τη χώρα. Και πώς θα γίνει αυτό στην πράξη;
Με τα εξής βήματα:
- Την ειδική µελέτη για αξιοποίηση των δύο τελευταίων ελεύθερων οικοπέδων δίπλα από το Σπίτι Μπουζιάνη, µε τη δημιουργία χώρων που θα εξυπηρετούν τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου, σε συνάρτηση µε τη διαφύλαξη του ιστορικού χώρου. Τα δύο διπλανά του κτιρίου Μπουζιάνη οικόπεδα, βρίσκονται ήδη στην κατοχή του Δήµου Δάφνης-Υµηττού, µετά από προσπάθειες του αείμνηστου Δημάρχου Χρήστου Μιχαλόπουλου και των µετέπειτα διοικήσεων.
*Σημειώνουμε ότι το παραπάνω έργο έχει γίνει, χάρη στην παρέμβαση που έγινε τότε από τον Γιώργο Δαουλάρη. - Τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης στο Κέντρο Μπουζιάνη, µε την απόκτηση, είτε από δωρεά είτε από αγορά, έργων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων κατόπιν υποδείξεως από ομάδα επιφανών καλλιτεχνών. Στον χώρο αυτής της Πινακοθήκης προτιθέμεθα να φιλοξενούνται, σε µόνιµη βάση ή εκτάκτως, εκθέσεις ζωγράφων της Δάφνης, καθώς και άλλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
- Τη λειτουργία ειδικής Βιβλιοθήκης για τον Μπουζιάνη, καθώς και της Ιστορίας της Ζωγραφικής και των Τεχνών γενικότερα.
- Τη διοργάνωση διαλέξεων από ανθρώπους των Γραµµάτων και των Τεχνών.
- Τη δημιουργία τμημάτων διδασκαλίας της Ιστορίας της Τέχνης για τους μαθητές του Δήµου Δάφνης-Υµηττού.
- Τη θέσπιση ειδικού βραβείου Μπουζιάνη, το οποίο θα δίνεται σε πρόσωπα που µε το έργο τους συμβάλλουν στην αναβάθμιση του πολιτισμού µας.
- Τη θεσμοθέτηση υποτροφιών σε σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών, αποφοίτων των σχολείων του Δήμου μας, για περαιτέρω σπουδές στο εξωτερικό.