Τελικά, ποια είναι η θέση της διοίκησης του Δήμου Δάφνης - Υμηττού σχετικά με την υποχρεωτική εκπαίδευση των νηπίων; 

Το απερχόμενο Δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίασή του είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και με απόφασή του ζητούσε να προχωρήσει η αναστολή εφαρμογής του νόμου, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές στις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν με ασφάλεια τα νήπια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά υπήρχε πρόβλεψη στο θεσμικό πλαίσιο για σταδιακή ένταξη των νηπίων στη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, μέχρι το 2021, όμως, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας  αποφάσισε να επισπεύσει τις διαδικασίες άμεσης ένταξης του συνόλου των δήμων.

Με αφορμή το σχετικό θέμα, όπως είχε προκύψει, ο τότε Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και σημερινός Περιφερειάρχης Αττικής είχε αναφέρει ότι η τότε κυβέρνηση προχωρούσε στην υλοποίηση μιας απόφασης χωρίς να είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφαλή στέγαση των νηπίων. Είχε χαρακτηριστικά αναφέρει, «είναι αδιανόητο να ζητείται από τους δήμους η υποχρεωτική φοίτηση των τετράχρονων στα νηπιαγωγεία όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές. Το πρόβλημα δεν λύνεται με προκάτ αίθουσες που δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Για την Αυτοδιοίκηση, προτεραιότητα είναι η ασφαλής στέγαση των προνηπίων κάτι το οποίο μπορεί να γίνει σε παιδικούς σταθμούς, που λειτουργούν μάλιστα σε διευρυμένο ωράριο τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι.

Και ενώ το προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο είχε εκφράσει ξεκάθαρα ότι ο δήμος μας δεν πληρεί τις προϋποθέσεις ώστε να ανταποκριθεί στο νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο, η νέα δημοτική αρχή, η οποία και αποτελεί φυσική συνέχεια της προηγούμενης, αναζητά εσπευσμένα να βρει χώρους, ενώ μόλις λίγους μήνες πριν δήλωνε αδυναμία να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο από τις υπάρχουσες υποδομές.

Τι συνέβη ξαφνικά και αναστατώνουν τη σχολική κοινότητα σε μια τόσο δύσκολη για αυτούς εποχή, αυτή των εγγραφών των μαθητών και της προετοιμασίας για την νέα σχολική περίοδο που ξεκινά σε λίγες ημέρες;

Μήπως αντί να τρέχουν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να ρισκάρουν με πρόχειρες, βιαστικές λύσεις που δεν θα είναι αυτές που πρέπει, ειδικά όταν αφορά ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως υποδομές που στεγάζουν μικρά παιδιά, θα ήταν καλύτερο να πιέσουν τη νέα ηγεσία του υπουργείου να εγκρίνει παράταση τουλάχιστον ενός έτους, όπως αιτήθηκαν και άλλοι δήμοι προκειμένου να κατασκευάσουν νέα νηπιαγωγεία;

Ειδικά για το Δήμο μας, ως ένας τέτοιος χώρος προτείνεται αυτός του οικοπέδου δίπλα στο 1ο δημοτικό σχολείο Δάφνης, όπου πρόσφατα μόλις ο πρώην Δήμαρχος και σημερινός γενικός γραμματέας Εσωτερικών κύριος Σταυριανουδάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του παρουσία και του νέου Δημάρχου μας κυρίου Μπινίσκου, ανέφερε με ενθουσιασμό ότι η κατασκευή θα προχωρήσει άμεσα, μέσω μάλιστα του δημοτικού προϋπολογισμού.

Η Δημοτική παράταξη Δάφνη - Υμηττός «Πόλη Φωτεινή» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, θεωρώντας ότι οι όποιες ενέργειες της νέα διοίκησης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα θα πρέπει να γίνουν με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς.

Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που αφορά στην ποιότητα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας και δη στην ασφάλεια των παιδιών μας.