fbpx

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Δαουλάρη:

Πριν 2 εβδομάδες συζητήσαμε για το τεχνικό πρόγραμμα του 2023, το οποίο και ψηφίσατε σύσσωμη η συμπολίτευση. Το ψηφίσατε τόσο οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής ομάδας του Δημάρχου, όσο και οι συνεργαζόμενες δημοτικές παρατάξεις του κ. Ν. Αναστασόπουλου και κ. Δ. Γιαννακούρα.

Δημοτικές παρατάξεις που παρά τις αντιθέσεις σας κατά την προεκλογική τότε περίοδο, ενωθήκατε βάσει του νόμου 2019 για το καλό του Δήμου όπως μας είπατε. Δυστυχώς, αυτό το καλό επί 3 ½ χρόνια εμείς και η πλειοψηφία των δημοτών δεν το έχουμε δει.

Σήμερα λίγες ημέρες πριν αφήσουμε πίσω μας το 2022, συζητάμε και σε λίγο θα ψηφίσουμε ως συνέχεια του τεχνικού προγράμματος τον τελευταίο προϋπολογισμό αυτής της Δημοτική Αρχής.

Το ερώτημα που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας πριν προχωρήσουμε στην ψήφιση του τελευταίου σας προϋπολογισμού είναι ένα.

Είστε περήφανοι ως Δημοτικό Συμβούλιο για το έργο που αφήνετε 3 ½ χρόνια πίσω σας;

Εάν ήμασταν στη θέση σας θα απαντούσαμε όχι. Όμως αυτοί που διοικούν τον ενιαίο Δήμο είστε εσείς και την απάντηση στους δημότες την οφείλετε εσείς.

Ο νέος προϋπολογισμός που μας παρουσιάζετε είναι ένας προϋπολογισμός με πολλά εκατομμύρια ευρώ, κάπου στα 31 εκ. ευρώ όπως αναφέρετε. Μια συνέχεια προϋπολογισμού όλων όσων προηγήθηκαν τα προηγούμενα 3 ½ χρόνων στη δική σας θητεία, αλλά και αυτών που προηγήθηκαν με τον προηγούμενο Δήμαρχο, προκάτοχο και υποστηρικτή σας, καθώς και με τους τους περισσότερους από εσάς στις θέσεις διοίκησης επί χρόνων πια αυτού του δήμου.

Πολλά εκατομμύρια που όπως φαίνεται δεν πιάνουν τόπο, ή μάλλον πιάνουν τόπο στους εργολάβους που κατασκευάζουν ποδηλατοδρόμους που δεν καταλήγουν πουθενά, πεζοδρόμια με χιλιάδες κολωνάκια και διασταυρώσεις οδών επενδεδυμένες με κυβόλιθους που μετά από λίγο καιρό ρημάζουν αυτοκίνητα, δίκυκλα και πεζούς αφού καταστρέφονται από τη χρήση τους.

 Έργα πανάκριβα χωρίς καμία αξία για τους δημότες. Χωρίς καμία αξία για την ανάπτυξη του Δήμου.

3 ½  χρόνια τώρα ο ενιαίος Δήμος πορεύεται όπως και στο παρελθόν σας, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, γιατί εάν είχε, αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα κείμενο που εξηγούσε το στρατηγικό πλάνο με τις προτεραιότητες του;

3 ½  χρόνια χωρίς όραμα για τον ενιαίο Δήμο, χωρίς επιμερισμό της δουλειάς που πρέπει να γίνει για να υπάρξει πράξη και αποτέλεσμα.

Στις προεκλογικές μας ομιλίες του 2019 ήταν διαπίστωση όλων μας, ότι ο Δήμος είχε ήδη μείνει πίσω. Όποιος έχει μεγαλώσει στην Δάφνη και στον Υμηττό ένιωθε ότι ο Δήμος μένει πίσω, ενώ σήμερα νιώθει ότι είμαστε στον πάτο του βαρελιού.

Η 1η υπηρεσία που οφείλει να έχει εξασφαλίσει κάθε Δήμος που σέβεται τον δημότη του, είναι η καθαριότητα που παρέχει στους δημότες του.

Πιστεύετε πως 22 χρόνια μετά για την Δάφνη και 10 χρόνια μετά για τον Υμηττό, αυτός ο Δήμος έχει φέρει αποτελέσματα που να σας κάνει να μη ντρέπεστε;

Η 2η υπηρεσία είναι ο δημόσιος φωτισμός.

Πιστεύετε πως 22 χρόνια μετά για την Δάφνη και 10 χρόνια μετά για τον Υμηττό, αυτός ο Δήμος έχει λύσει βασικά θέματα φωτισμού σε δημόσιους χώρους που να σας κάνει να αισθάνεστε άνετα;

Ο Δήμος μας παρότι βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, δεν έχει λύσει τα παραπάνω βασικά ζητήματα.

Τι να συζητήσουμε παρακάτω; Για χώρους ελεγχόμενης χρήσης;

Μπορεί κάποιος από εσάς να τολμήσει να υποστηρίξει ότι ο Δήμος που διοικείτε, σέβεται το δικαίωμα των πολιτών ΑΜΕΑ; Η προσβασιμότητα σε αυτόν το Δήμο είναι μια λέξη που δεν μπορεί να έχει κανένα αντίκτυπο, αφού ακόμα και απόλυτα υγιείς συμπολίτες μας δύσκολα μετακινούνται στην πόλη.

Όπως είχα αναφέρει και στην τοποθέτησή μου στο τεχνικό πρόγραμμα, έτσι και σήμερα στον προϋπολογισμό, θα πω ακριβώς το ίδιο. Ο Προϋπολογισμός σας θέλει να απηχεί έργο υλοποίησης στη χρονιά των δημοτικών εκλογών. Και σε αυτή τη χρονιά που, ω του θαύματος, δεν ορίσατε αντιδήμαρχο Οικονομικών.

Γιατί όπως είπα και πριν από 2 εβδομάδες, φαίνεται ότι η λογική σας είναι «όσο λιγότεροι εμπλέκονται στα οικονομικά, τόσο καλύτερα».

Προφανές το καθήκον κάθε Δημοτικού συμβούλου που σέβεται το δημόσιο χρήμα και πιστεύει στις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, του συμμετοχικού προγραμματισμού και των δημοκρατικών διαδικασιών είναι να μην δώσει θετική ψήφο στη πρότασή σας.

Εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου, δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό σας και αυτό θα πράξει, όπως θεωρώ, στο σύνολο της η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό αναμένω ότι θα έπρεπε να πράξουν όσοι εκ την συμπολίτευσης ενημερώνουν τα καφενεία και τους πολίτες ότι δεν συμφωνούν με τη πορεία της διοίκησης και όσοι αναφέρουν ότι είναι αποφασισμένοι για ξεχωριστή κάθοδο στις ερχόμενες εκλογές.

Η δική μας δουλειά ως αντιπολίτευση είναι να κρίνουμε το έργο της διοίκησης και  να πιέζουμε τον Δήμαρχο να κάνει έργο.  Θεωρώ ότι τα τελευταία 3 ½ χρόνια, όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης μαζί με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο και πρώην Δήμαρχο Υμηττού Δημήτρη Αργιανά, υπηρετήσαμε αυτόν τον σκοπό όσο καλύτερα μπορούσαμε.

Και το κάναμε αυτό κάτω από ένα εξαιρετικά τραγικό πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Ένα πλαίσιο που αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Ένα Δημοτικό Συμβούλιο όπου κανένας δεν δεσμεύεται με τον λόγο του.

Γιατί; Διότι όλοι ξέρουμε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αλλού. Στο Γραφείο Δημάρχου και στις Επιτροπές. Κανείς δεν περιμένει από το Δημοτικό Συμβούλιο να κάνει δουλειά, διότι όλοι ξέρουν ότι η δουλειά γίνεται αλλού. Αυτό προσβάλει πρώτα και κύρια όλους όσους μας ψήφισαν το 2019.

Πριν από λίγες ημέρες με την απόφασή του το ΣτΕ, μας είπαν ότι 3 ½  χρόνια πορευτήκαμε λάθος. 3 ½  χρόνια δεν κάναμε την δουλειά που περίμεναν από εμάς οι Δημότες μας.

Θα μπορούσαμε διαφορετικά;

Ναι, θα μπορούσαμε να πορευτούμε μαζί στα θέματα που θα βρίσκαμε κοινό τόπο να συμφωνήσουμε. Φροντίσατε όμως κάθε φορά να μας βάζετε απέναντι με τις πράξεις και την αλαζονεία σας.

Το αποτέλεσμα;

Έχουμε έναν Δήμαρχο νέο, αλλά απόλυτα ελεγχόμενο από μια σκιώδη διοίκηση που λειτουργεί μέσα από ειδικούς συμβούλους μιας άλλης εποχής. 

Έναν δήμαρχο απόλυτα ελεγχόμενο από τις κυβερνητικές επιλογές.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές και θα μιλάμε για τον τρόπο που χειρίζεστε το θέμα της μετεγκατάστασης των 9 Υπουργείων και 4 ανεξάρτητων αρχών στις εκτάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ. Τρόπο που δεν συνάδει σε δήμαρχο αλλά περισσότερο σε πλασιέ  παρουσίασης projects.  Projects- Έργα που αφορούν στα συμφέροντα όλων των άλλων που εμπλέκονται και ελάχιστα στο Δήμο που εκπροσωπεί.

Ακούγονται σκληρά όλα όσα αναφέρω, δυστυχώς είναι αλήθεια και είμαι σίγουρος ότι τη γνωρίζετε αυτή την αλήθεια όλοι σας που απόψε θα ψηφίσετε θετικά για ακόμη μια φορά, για τους δικούς σας λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε.

Να θυμάστε όμως ότι η εδώ δεν είμαστε για να λύνουμε τα δικά μας θέματα, της οικογένειάς μας, ή των κολλητών μας. Εδώ είμαστε για να υπηρετούμε τους συμπολίτες μας και να χτίζουμε το μέλλον του Δήμου, το μέλλον των παιδιών μας που θα ζήσουν σε αυτόν.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.