fbpx

Συνέντευξη του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δάφνη – Υμηττός, Πόλη Φωτεινή», Γιώργου Δαουλάρη στον Επικοινωνία 94.0 FM με τους  Δημήτρη Δημακόπουλο και Γιώργο Μισιάκα.

 

-Η περίοδος των εθνικών και των δημοτικών εκλογών είναι μια δύσκολη, αλλά συναρπαστική περίοδος. Την προκήρυξη των εκλογών την περιμέναμε ενάμιση χρόνο, μέχρι να ακούσουμε την ημερομηνία της 21ης Μαΐου. Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, θα επηρεάσει τις δημοτικές εκλογές. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε πως στις αρχές Ιουλίου θα έχουμε και τις δεύτερες εκλογές, μπαίνοντας έτσι σε μια διαδικασία συνεχόμενων εκλογών, καθώς στις 8 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές. Τα προβλήματα που προκύπτουν με την έναρξη της διαδικασίας για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, όπως για παράδειγμα ο σχηματισμός ψηφοδελτίων μέχρι τις 31 Αυγούστου, απαιτούν εμπειρία διαχείρισης.

-Ο διάδοχος του κ. Σταυριανουδάκη στον Δήμο Δάφνης Υμηττού, ο κ. Μπινίσκος δεν έκανε το «γκελ» που θα τον ξεχώριζε και η διάσπαση που προέκυψε πρόσφατα από τους πρώτους σε εκλογή δημοτικούς του συμβούλους, είναι μεγάλο πλήγμα για την παράταξή του. Η αντιπολίτευση σαφώς και είναι πιο ισχυρή. Παρά τα προβλήματα με τον COVID και τις δυσκολίες του διαδικτυακού δημοτικού συμβουλίου, σύσσωμη η αντιπολίτευση όλων των παρατάξεων ζητήσαμε να έχουμε διαδικτυακά και ανοιχτά συμβούλια, που θα αναμεταδίδονται από την πρώτη στιγμή. Αυτό δημιούργησε μια νέα συνθήκη και ο κόσμος αντέδρασε θετικά, καθώς υπήρχε ενημέρωση. Θεωρώ πως είχα έναν ρόλο, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης να συντονιστώ με τις άλλες ομάδες, φέρναμε τα θέματα, είχαμε μια κοινή αντιπολίτευση και δουλεύαμε σκληρά. Ξεκινούσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 9 το βράδυ, γιατί δυστυχώς με απόφαση της διοίκησης ξεκινάμε αρκετά αργά και ολοκληρώναμε το ΔΣ στις 3 τα χαράματα. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε όσα περισσότερα προβλήματα. Δυστυχώς, όμως, το πεδίο της αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Ο κόσμος περιμένει πολλά από την αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε τα όπλα ή τα εργαλεία, ειδικά σε αυτή τη θητεία. Ο κόσμος με βλέπει ως αρχηγό αντιπολίτευσης και νομίζει ότι θα πληρώνομαι, ότι θα έχω κάποιον μηχανισμό, βοηθούς, γραμματείς. Φανταστείτε, μας χώρισαν 300 ψήφοι από τον κ. Μπινίσκο και δεν έχουμε ούτε γραφεία, παρά μόνο τη στήριξη της παράταξης, των φίλων και των εθελοντών.

-Η Δημοτική Αρχή κλήθηκε να διοικήσει με την απλή αναλογική, η νοοτροπία όμως της απλής αναλογικής είναι τελείως διαφορετική από την ενισχυμένη και στη χώρα μας δεν λειτούργησε. Όπως είπε και ο Παύλος Γερουλάνος, ακόμα και αυτοί που έφεραν την απλή αναλογική στο προσκήνιο λειτουργούν σαν να έχουν ενισχυμένη. Για να μπορέσεις να λειτουργήσεις με αυτό το σύστημα, πρέπει να έχεις και την κατάλληλη νοοτροπία. Θα πρέπει να λειτουργείς με νοοτροπία συνεργασιών, συναινέσεων και συμπόρευσης. Η Νέα Δημοκρατία διέλυσε τις δημοτικές ομάδες και δίνει στον Δήμαρχο τη δυνατότητα να συνενώνει δημοτικές ομάδες, όταν στις άλλες παρατάξεις αυτό δεν μπορεί να γίνει. Λειτουργεί με τη νοοτροπία «πήρα 1% παραπάνω; Άρα, είμαι ο νικητής».

Ο Δήμαρχος έκανε συμπράξεις και τις απορρόφησε. Αν δεν υπήρχαν έμμισθες θέσεις, θα είχαν γίνει αντίστοιχες συμπράξεις; Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού είχε 5 έμμισθες θέσεις που έγιναν 7. Όλα αυξήθηκαν οικονομικά σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις για να λειτουργήσουν στο πάρε-δώσε, αλλά η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα εργαλείο για να δουλέψει. Στις δημοτικές εκλογές έλαβα το 52% των ψήφων στη Δάφνη και το 38% στον Υμηττό στον δεύτερο γύρο, χωρίς τη στήριξη κάποιου κόμματος.

-Η δυσκολία που δημιουργείται είναι πως ναι μεν έχει αλλάξει το σύστημα με την απλή αναλογική, αλλά έχει μείνει δε ο κανονισμός πως πρέπει να έχεις αρκετούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, για να σχηματίσεις ψηφοδέλτιο. Συν την ποσόστωση του 40%, το οποίο δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες. Παρόλα αυτά, όταν κάποιος το καταφέρνει, σημαίνει ότι έχει διάθεση και πείσμα να το κάνει.

-Σημαντικό είναι ότι δεν θέτουμε υποψηφιότητα στις εκλογές για να αποκτήσουμε χρηματικά οφέλη, αλλά για εκφράσουμε τις ανησυχίες των πολιτών και τις δικές μας. Εδώ και 20 χρόνια, με ένα διάλειμμα 5 ετών, προσπαθώ να μην προδώσω τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα μου. Προέρχομαι από έναν ιδεολογικό χώρο, που πάντοτε τιμούσα τους ανθρώπους που πορεύθηκαν με εμένα και στελέχωσαν τα ψηφοδέλτιά μας σε εποχές, όπου στην τοπική αυτοδιοίκηση αν δεν είχες χρίσμα, «πέθαινες». Το 1998 και το 2002, για παράδειγμα, αν δεν είχες χρίσμα ήσουν «νεκρός»,  προχώρησα όμως χωρίς χρίσμα, έθεσα υποψηφιότητα και πήρα 13% και 17% αντίστοιχα, όταν ο πρώτος είχε 20%.

Εμείς συνεχίζουμε σαν παράταξη, όπως πάντα, να επιδιώκουμε μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν υποψήφιοι που θέλουν να λάβουν το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνοντας επιστολές στα κόμματά τους με τον ισχυρισμό: «θέλω να στηρίξω τον χώρο μας, για να έχει μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές». Όταν κάποιος κάνει μια τέτοια δήλωση στο κόμμα του και την επόμενη μέρα δηλώνει ανεξάρτητος, είναι ένα ψέμα. Ή μετά έρχεται το κόμμα και λέει «θέλω να προτείνω τον τάδε υποψήφιο, για να μπορεί να έχει καλή σχέση με την κομματική μας οργάνωση». Πέρα από το ότι είναι παλιομοδίτικο, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μπει σε άλλον ρυθμό πλέον.

-Το 2019 η υποψηφιότητά μου προέκυψε έξι μήνες πριν τις εκλογές, μετά από παρότρυνση πολλών συμβούλων, μεταξύ τους και σύμβουλοι του κ. Σταυριανουδάκη, που μου έκανε εντύπωση, καθώς και άνθρωποι που ήθελαν να επιστρέψουν στον πολιτικό στίβο. Τέσσερα χρόνια μετά, υπάρχουν και συνάδελφοι που ενδεχομένως θα θέλουν να διαφοροποιηθούν. Το ψηφοδέλτιο διευρύνεται καθημερινά, αυτή τη στιγμή είμαστε πενήντα άτομα που έχουμε δηλώσει πως προχωράμε μαζί.

Ο νόμος είναι ακόμη ασαφής, είμαστε δύο Δήμοι που έχουμε συνενωθεί και καταργήθηκαν οι κοινότητες. Στην κοινότητα Δάφνης, το 2019, η παράταξή μας είχε μεγαλύτερο ποσοστό από τον κ. Μπινίσκο, με πρόεδρο της κοινότητας από τον δικό μας συνδυασμό. Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές δε θα έχουμε τις κοινότητες. Περιμένουμε το τελικό πόρισμα των εδρών. Είχαμε 33, τώρα ειπώθηκε πως θα έχουμε 29. Υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία αδιευκρίνιστα. Μπορεί να χρειαστεί να έχουμε 72 δημοτικούς συμβούλους στη Δάφνη.

-Συζητάμε με πολλά στελέχη, τα οποία βρίσκονταν σε άλλες παρατάξεις και φαίνεται ότι δεν θα είναι υποψήφιοι. Υπάρχουν αρκετοί που έχουν δηλώσει ότι θα είναι απέναντι στο σύστημα το οποίο διοικεί τον Δήμο μας γύρω στα είκοσι χρόνια, άλλοι θα πάνε με τη νέα υποψηφιότητα, σύμφωνα με αυτά που ακούμε, που αποκαλύφθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, με τον κύριο Τσιλίφη δηλαδή και με δύο αντιδημάρχους του κ. Μπινίσκου. Αντιδήμαρχος ο ίδιος σε πολύ σημαντική θέση και με πολλά χρόνια παρουσίας. Γενικώς υπάρχει ρευστότητα. Σε ό,τι αφορά το δημοτικό συμβούλιο, συνεργαζόμαστε με δημοτικούς συμβούλους και τον πρώην δήμαρχο Υμηττού τον κ. Αργιανά. Μια σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία της πόλης του Υμηττού και με μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο οποίος ενδεχομένως να είναι και μαζί μας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Συνεργαζόμαστε και στηρίζουμε τις θέσεις του. Όπως ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανεξαρτητοποιήθηκε και δεν ακολούθησε την παράταξη με την οποία κατέβηκε. Είναι τιμή να συνεργάζεσαι με έναν πρώην Δήμαρχο, ο οποίος έχει 17 χρόνια παρουσία.

-Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι πως πολύς κόσμος έχει απογοητευτεί από την πολιτική. 2 εκατομμύρια πολίτες έχουν φύγει από την κάλπη από το 2009, κάτι το οποίο τονίζει και ο Παύλος Γερουλάνος. Αυτό είναι ένα στοίχημα για όσους ασχολούμαστε με τα κοινά, να θυμίσουμε στον κόσμο ότι το μοναδικό όπλο που έχει, είναι να πάει στην κάλπη την ημέρα των εκλογών και να μην αφήνει αναξιοποίητο αυτό το δικαίωμα που του δίνει η δημοκρατία. Σίγουρα υπάρχουν απογοητεύσεις. Δεν κερδίζει κανείς κάτι με το να κάθεται στον καναπέ και να λέει «όλοι ίδιοι είναι». Σίγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα στο πολιτικό σύστημα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν και να φέρουν στο προσκήνιο κάποια πράγματα. Η κοινωνία ασχολείται πολύ με τα ζητήματα της καθημερινότητας. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για την καθαριότητα, το σχολείο που πάει το παιδί του, τον φωτισμό. Βασικά πράγματα στα οποία πάσχουμε αυτή τη στιγμή σαν Δήμος.

-Αυτό που έγινε στα Τέμπη αναστάτωσε την κοινωνία, επανέφερε τις παθογένειες που υπάρχουν στο σύστημα και εκεί βγήκε ένας θυμός που δεν ξέρεις πώς να τον διαχειριστείς και δεν ξέρεις αν ο θυμός αυτός θα απομακρύνει τους πολίτες από την κάλπη. Είμαι σίγουρος ότι όλα παίζουν τον ρόλο τους. Υπάρχει γενικότερα μια μεγάλη απογοήτευση στο πολιτικό σύστημα. Τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κόσμος τους νιώθει λίγο πιο κοντά. Νομίζω το πιο ζωντανό κομμάτι που έχει μείνει στην πολιτική είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και κακώς τα κόμματα δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε.

-Ο νόμος των συνενώσεων όταν έγινε το 2010, προέβλεπε ότι σύντομα στις επόμενες θητείες θα αποκτούσαμε και κοινά ψηφοδέλτια. Στον καινούργιο νόμο έχει προβλεφθεί πως οι Δήμοι μετά από τον κύκλο που έχουν κλείσει, θα μπορούν να προχωρήσουν ακόμα και σε αλλαγή ονόματος. Εμείς είμαστε ένας μικρός δήμος. Όταν κατέβαινα στις εκλογές έλεγαν: «ο Δαουλάρης είναι από τη Δάφνη, εκεί έχουν πολλά ψηλά κτίρια, μην τον φέρετε εδώ γιατί θα κάνει πολυκατοικίες».

Σε σχέση με το 2010, βλέπω πολύ μεγάλη εξέλιξη από τότε που συνενωθήκαμε. Προφανώς οι υποδομές δεν είναι σπουδαίες, δηλαδή ο δήμος Υμηττού είχε ένα δημαρχείο, εμείς είχαμε ένα δημαρχείο που ήταν κορεσμένο. Η έδρα, όμως, παραμένει στον δήμο Δάφνης και υπάρχουν αρκετές δυσκολίες και απαιτεόται ένας σοβαρός επανασχεδιασμός. Ο δήμος Υμηττού δεν έχει κοιμητήριο και φιλοξενείται στον δήμο Δάφνης ή στον δήμο Βύρωνα. Στο δήμο Δάφνης το κοιμητήριο βρίσκεται στα όρια του Αγίου Δημητρίου, αλλά ανήκει εδώ και χρόνια στον Δήμο Δάφνης. Όλα τα κοιμητήρια αποτελούν γενικώς ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φανταστείτε ότι ανταλλάσσουν υποδομές.

-Το θέατρο Βράχων που έχει ο Υμηττός είναι στα σύνορα με τον Βύρωνα, στο οποίο υπάρχουν θέματα με διεκδικήσεις από ιδιοκτήτες που εμφανίζονται με χρυσόβουλα και θέλουν να πάρουν τους χώρους. Εκεί, όμως υπάρχει ο αθλητισμός και ο πολιτισμός. Η Δάφνη δεν έχει αυτό το άνοιγμα. Αυτό που έχει ο δήμος μας και μας διαχωρίζει, είναι ότι έχουμε δύο κεντρικούς άξονες, τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και την Ηλιουπόλεως που σπάνε τον Δήμο στα δύο.

Το 2010 με είχαν ρωτήσει για τη συνένωση ή εάν θα μέναμε μόνοι μας, κάτι που θέλει κάθε Δήμος. Σε περίπτωση συνένωσης, η πρότασή μου ήταν να ενωθούμε με τον Άγιο Δημήτριο. Φαινόταν ότι τα σύνορά μας είναι πιο κοντά. Οι κάτοικοι του Υμηττού θέλανε την Ηλιούπολη, ο Βύρωνας όμως έχει το θέατρο Βράχων, είναι πιο κοντά, έχει το νεκροταφείο, έχουν την ίδια εκκλησία, η μητρόπολή τους είναι ίδια. Εδώ έχουμε δύο διαφορετικές μητροπόλεις. Η Δάφνη ανήκει στην αρχιεπισκοπή Αθηνών, η περιφέρεια του Υμηττού ανήκει στην Καισαριανή-Βύρωνος-Υμηττού. Αλλά νομίζω αυτά είναι μικρά θέματα που μπορούν να λυθούν. Θεωρώ πως αν το συνεχιστεί το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ θα καταλήξουμε να ανήκουμε στον Δήμο Αθηνών. Γιατί φωνάζαμε να μείνουμε ανεξάρτητοι Δήμοι και στο τέλος θα μας απορροφήσει η Αθήνα, το οποίο θα είναι ένα άσχημο σενάριο.

-Όταν ανεβαίνεις πολύ ψηλά, ξεχνάς και που βρίσκεσαι. Ο γενικός γραμματέας κ. Σταυριανουδάκης κατέβηκε για βουλευτής. Ο Μπινίσκος που ήταν ο εκλεκτός του, πήρε 5000 σταυρούς στις 2 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου ο κ. Σταυριανουδάκης πήρε 2400 ψήφους στη Δάφνη και στον Υμηττό. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι κάτι δεν πάει καλά. Έριξε πολλά εκατομμύρια στον δρόμο, πάρα πολλή δύναμη στο να φτιάχνουμε πεζοδρόμια με χιλιάδες κολωνάκια. Μπορείτε να δείτε έναν ποδηλατοδρόμο που είναι case study. Ξεκινάει από την πλατεία Καλογήρων και έχει κοστίσει 800.000 ευρώ και δεν λειτουργεί. Είναι ένα παρτέρι, αλλά εδώ το έχουμε ονομάσει ποδηλατοδρόμο. Έχει πινακίδα για ποδήλατο, αλλά δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ποδήλατο. Δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα σε πεζοδρόμια, σε διαπλατύνσεις, σε ένα άλλο χυδαίο έργο, που σπάμε την άσφαλτο και στις διασταυρώσεις βάζουμε κυβόλιθους. Αυτοί οι κυβόλιθοι βουλιάζουν, χαλάνε την άσφαλτο που περνάνε τα οχήματα.

-Αν δείτε όλη την περιοχή της Γυμναστικής Ακαδημίας, αυτή η νησίδα που είναι μεταξύ Ηλιουπόλεως-Βουλιαγμένης είναι κατεστραμμένη με έργα εκατομμυρίων ευρώ. Φύγανε πολλά εκατομμύρια ευρώ σε αυτή την «αισθητική αναβάθμιση» της πόλης, η οποία ήταν λάθος και δεν δώσαμε σημασία στις υποδομές. Τώρα φτιάχνεται μια πλατεία 8 εκατομμυρίων, η κεντρική πλατεία, η οποία είναι κλειστή, για να πάει ο Δήμαρχος στις εκλογές και να δείξει ότι έγιναν έργα. Και αν πάμε σε μια άλλη πλατεία, στη πλατεία Τσαλαγανίδου είναι περίπου 7 χρόνια παρατημένη και έχει γίνει πάρκινγκ. Δεν έχει γίνει σοβαρός σχεδιασμός μετά από 25 χρόνια. Η Δάφνη ήταν, επί Μιχαλόπουλου, ένας Δήμος που έλεγαν «θα φωτίσουμε την πόλη» και τώρα είμαστε ένας από τους ουραγούς στους Δήμους της Αττικής. Ο Υμηττός επειδή είχε διαφορετικές διοικήσεις είναι μια γειτονιά με χαμηλή δόμηση, έχει πρασιές, έχει μια διαφορετική αίσθηση, υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα. Παρόλα αυτά, παρατηρείται μια αδιαφορία, καθώς τα πάρκα τους είναι εντελώς παραμελημένα.

-Το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ είναι πολύ σοβαρό και ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή με περίεργες διαδικασίες. Όταν το μάθαμε, ανέφερα στο δημοτικό συμβούλιο ότι έρχεται ο Πρωθυπουργός στον Δήμο μας να ανακοινώσει κάτι πολύ σοβαρό και ο Δήμαρχος το απέκρυπτε λέγοντάς μας «δε γνωρίζουμε», ενώ ο κ. Μητσοτάκης ήρθε δύο ημέρες μετά. Ο Πρωθυπουργός παρουσίασε αυτό το πρότζεκτ στην ΠΥΡΚΑΛ, αποκλείοντας όλους εμάς από την αντιπολίτευση. Δεν κλήθηκε κανείς, παρά μόνο ο Δήμαρχος και 2-3 αντιδήμαρχοί του. Τους θύμισα ότι, όταν είχε έρθει ο Σημίτης για το έργο στο Μετρό, είχαμε πάει όλη η αντιπολίτευση και όλοι οι Δήμαρχοι της γύρω περιοχής για να δούμε τα έργα, γιατί και τότε είχαμε προβλήματα, για το πού θα φιλοξενηθούν τα χιλιάδες αυτοκίνητα, αφού θα γινόταν τερματικός σταθμός η Δάφνη. Παρόλα αυτά τουλάχιστον υπήρχε μια φιλοξενία και στις αντίθετες γνώμες. Εδώ, λοιπόν, αποκλειστήκαμε όλοι. Επί δύο χρόνια η διοίκησή μας έχει δώσει γη και ύδωρ για να γίνει αυτό το έργο, ενώ οι υπόλοιποι Δήμοι βάζουν πολλά ερωτήματα για το τι θα γίνει με το κυκλοφοριακό, πώς γίνεται η διάχυση της κίνησης μέσα από τους Δήμους, από τον Βύρωνα, από τη Νέα Σμύρνη, από την Αθήνα.

Σαν διοίκηση έχουμε παραδοθεί πλήρως σε αυτή την ιστορία, διαχέουμε στον κόσμο που δεν έχει εικόνα του τι ακριβώς γίνεται, ότι είναι ένα σπουδαίο έργο που θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη στην περιοχή, χωρίς λεπτομέρειες. Ο Δήμαρχος ανέφερε πως έχει συμφωνήσει να φέρουν λιγότερα Υπουργεία, από 9 να γίνουν 6, σαν να ήταν αυτό το κύριο πρόβλημά μας, τα 9 Υπουργεία και οι 4 ανεξάρτητες αρχές. Εγώ είδα στα έργα που έχουν κυκλοφορήσει ακόμη αναφορά της λέξης «αγορά». Ρώτησα τον Δήμαρχο «τι σημαίνει η λέξη αγορά». Γιατί αν υπάρξει αγορά, τότε μιλάνε για φιλοξενία 14-15.000 εργαζομένων μέσα σε αυτόν τον χώρο. Χωρίς αναφορά για την αστυνομική δύναμη που θα υπάρξει, το πυροσβεστικό σώμα και κάποια σώματα τα οποία θα φυλάνε αυτά τα κτίρια. Μιλάμε για το αρχηγείο της Κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι είμαστε σε μια περιοχή με σοβαρά θέματα. Όλα αυτά τα υπουργεία θα μαζευτούν εκεί.

-Δεν είμαι αντίθετος σε κανένα πρότζεκτ το οποίο θα φέρει ανάπτυξη, αλλά εδώ όλα γίνονται εν κλειστώ, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια. Υπάρχει κάποιο μεγάλο fund του εξωτερικού και κάποιοι άνθρωποι που το διαχειρίστηκαν μέσα από το γραφείο του Μαξίμου. Ούτε οι βουλευτές της περιοχής, είτε της Νέας Δημοκρατίας ή των άλλων κομμάτων γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Ξαφνικά και χωρίς καμία διαβούλευση, αποφασίστηκε να γίνει τη διαχείριση του χώρου με ιδιωτικά κεφάλαια,  για να δημιουργηθεί αυτό το πρότζεκτ. Ένα άλλο κεφάλαιο που δεν αναφέρεται είναι ότι μιλάνε για μετεγκατάσταση της ΠΥΡΚΑΛ και όλοι οι εργαζόμενοι με τους οποίους μιλάμε και έχουμε επαφές, μιλάνε για διάλυση του εργοστασίου. Η ΠΥΡΚΑΛ μπορεί να έχει μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό αλλά όχι όλη. Όποιος έχει μπει μέσα στην ΠΥΡΚΑΛ θα γνωρίζει ότι είναι ένα εργοστάσιο το οποίο θα μπορούσε να είναι και ένα μουσείο βιομηχανίας. Θα μπορούσε να υπήρχε διαφορετική εκμετάλλευση της ΠΥΡΚΑΛ, όπως για παράδειγμα η δημιουργία ενός πάρκου. Είναι το μεγάλο αίτημα της περιοχής, διότι εμείς έχουμε έλλειψη υποδομών. Αυτό φωνάζει και η αντιπολίτευση. Προφανώς είναι πάρα πολλά τα στρέμματα, πρόκειται για 160 στρέμματα δηλαδή το μεγαλύτερο «φιλέτο» μετά το Ελληνικό. Δεν υπάρχει διαφάνεια πληροφόρησης και προχωράει το έργο. Περνάνε συνεχώς νόμοι, διατάξεις, ενώ ο χώρος αποχαρακτηρίστηκε.

-Υπάρχει και το κομμάτι της Γυμναστικής Ακαδημίας, για την οποία υπάρχει ήδη μια συζήτηση μεταφοράς της. Τι θα συμβεί εκεί; Είναι ένα αρκετά σύνθετο θέμα. Πρέπει να  κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να μας πουν τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, τι δυσκολίες και τι θετικά φέρνει, το οποίο  θα μπορούσαν να είχαν κάνει. Αλλά ούτε αυτό συνέβη. Άρα, εμείς σαν αντιπολίτευση στεκόμαστε απέναντι. Το να φτιάξουμε μια αντιπρόταση οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, μπορεί εύκολα να καταλήξει στο να πει ο καθένας οτιδήποτε θέλει. Για παράδειγμα, αναφέρεται πως η λεωφόρος Βουλιαγμένης χρειάζεται βοήθεια, ένα αίτημα που ξαναφέρνουν κάποιες ομάδες, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Το να βοηθήσουμε εκεί υπήρξε σαν πρότζεκτ και πριν 30 χρόνια στο τραπέζι, από όταν ήρθε το Μετρό, το οποίο διασχίζει τη λεωφόρο. Αυτό το σχέδιο φαντάζει πλέον ανέφικτο. Ένα πρότζεκτ όπως η ΠΥΡΚΑΛ θέλει τεχνοκράτες και επιστήμονες, να δουν την περιοχή, τα προβλήματα που έχει και να έρθουν με ένα σχέδιο. Να πούμε ότι θέλουμε να γίνει μόνο πάρκο ή μόνο με εργοστάσια, ή να έχει λούνα παρκ ή ξενοδοχεία είναι εύκολο να το πει ο καθένας μας. Εμείς είχαμε προτείνει, να προστεθεί ακόμα μια μονάδα υγείας εφόσον υπάρχουν ήδη κτήρια. Δεν έχουμε νοσοκομεία στην περιοχή. Μπορεί να έχουμε μια μονάδα που να υποστηρίζει ανθρώπους μεγάλης ηλικίας αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτούς τους ανθρώπους. Μεγαλώνει ο πληθυσμός της χώρας και δεν έχουμε πού να τον υποδεχθούμε. Υπάρχουν πολλά θέματα, τα οποία θα μπορούσαμε να θέσουμε στο τραπέζι για συζήτηση.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δάφνη – Υμηττός, Πόλη Φωτεινή», Γιώργου Δαουλάρη στον Επικοινωνία 94.0 FM με τους  Δημήτρη Δημακόπουλο και Γιώργο Μισιάκα:

<iframe width="560" height="315" src="/

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>