fbpx


Στις 3 Αυγούστου, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Δήμου Δάφνης-Υμηττού, κο Αν. Μπινίσκο, ο Επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Υποψήφιος Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, Γιώργος Δαουλάρης, απαίτησε την άμεση ενημέρωση σχετικά με τον έλεγχο των πράξεων της Διοίκησης τού Δήμου σχετικά το έργο ανάπλασης της κεντρικής Πλατείας του Δημαρχείου Δάφνης.
 
Τα έργα στον Δήμο μας δεν έχουν την αναγκαία τεκμηρίωση, διαφάνεια και έλεγχο που επιβάλλεται από την ισχύουσα Νομοθεσία, με  αποτέλεσμα η Δάφνη και ο Υμηττός να μένουν εκτεθειμένοι από αυτήν την Πολιτική, που εφαρμόζει η Δημοτική Αρχή.
Σχετικά με την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας του Δημαρχείου:
 
Δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για τη Μελέτη του Έργου, που βέβαια δεν εγκρίθηκε υπό την έννοια αυτή, εγγράφοντας ψευδώς στη σχετική Πινακίδα του Έργου ότι αυτό «εποπτεύεται από το Δημοτικό Συμβούλιο», το οποίο και έχει μαύρα μεσάνυχτα στην ουσία.
 
Είναι ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από ένα τεράστιο ποσό που αγγίζει τα 8εκ. Ευρώ, αλλά δεν συζητήθηκε επαρκώς. Δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση για το κόστος τού Έργου, που φαντάζει υπέρογκο στον πλέον ανίδεο και για το οποίο πρέπει να έχουμε άμεσα ενημέρωση.
 
Δεν υπήρξε ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Έργου, που καρκινοβατεί εδώ και πολλούς μήνες. Η Δημοτική Αρχή φρόντισε να αποκλείσει όλη την Κεντρική Πλατεία, αδιαφορώντας για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της πριν το καλοκαίρι.
 
Δεν εξετάστηκαν αναγκαιότητες που υπάρχουν στην περιοχή, όπως ενδεχομένως η ταυτόχρονη μελέτη και κατασκευή Υπόγειου Χώρου Στάθμευσης κάτω από την πλατεία, για την εξυπηρέτηση των πελατών των γύρω Εμπορικών Επιχειρήσεων και των Κάτοικων, που ασφυκτιούν αμφότεροι.
 
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών, θέμα για το οποίο ο κ. Δαουλάρης έχει ενημερώσει επανειλημμένα στα Δημοτικά Συμβούλια, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και απαιτούνται επισκευές σε αγωγούς όμβριων υδάτων ή ανακατασκευή στην περιοχή της Πλατείας.
 
Παρότι ερχόμαστε μετά από 2 δύσκολες χρονικές περιόδους με «κορονοκαλοκαίρια», οι Επαγγελματίες περιμένουν, μάταια, να αξιοποιήσουν σωστά τους πέριξ χώρους τής Πλατείας, στριμωγμένοι στις καυτές, λόγω θερμοκρασιών, λαμαρίνες.
 
Αντ’ αυτού ανεχόμαστε όλοι υποχρεωτικά ένα εργοτάξιο, νεκρό τις περισσότερες ημέρες ή με ελάχιστους εργάτες, όχι πάνω από 3-4, εις βάρος όλων μας, των πέριξ Επαγγελματιών, καθώς και των παιδιών μας που στερήθηκαν τον βασικότερο χώρο παιχνιδιού και συγκέντρωσης.
 
Το αποτέλεσμα; Να ξεροσταλιάζουν στους γύρω δρόμους και ακόμα χειρότερα, να βλέπουμε παιδιά να παραβιάζουν τους χώρους τους εργοταξίου και να «παίζουν» με τα μηχανήματα εκσκαφών, αφού οι εργολάβοι σας «ξεχνούν» τα κλειδιά πάνω σε αυτά!
Ο κ. Μπινίσκος ανέφερε πως αυτό ήταν λάθος, και όπως νομίζει, έκλεισε η υπόθεση με τη δήλωσή του.
 
Για αυτά τα σημαντικά ζητήματα, ο κ. Δαουλάρης ζητά άμεση ενημέρωση μέχρι τις 14/08/2023, μαζί με την Εργολαβική Σύμβαση και τη θεωρημένη Μελέτη που τη συνοδεύει, την οποία υλοποιεί ο Εργολάβος, καθώς και την Οικοδομική Άδεια του Έργου.
 
Ως Πόλη Φωτεινή, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη σκοπιμότητα, το κόστος και την εφαρμογή της Εργολαβικής Σύμβασης.
 
Εν τω μεταξύ, η Δημοτική Αρχή εκτός από την ευθύνη που έχει για την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών, οφείλει να φροντίσει τα φυτά, που πολλά φαίνεται να ξεραίνονται όλους αυτούς τους μήνες που τρέχει το έργο, καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αυτά.
 
Τέλος, οφείλει την άμεση τακτοποίηση και το συμμάζεμα των εργασιών και τις λαμαρίνες περίφραξης, αφήνοντας χώρο για τα παιδιά, τους κατοίκους και τους Επαγγελματίες, που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποστούν τις συνέπειες της ανευθυνότητας ή και ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρώσει ένα τόσο απλό έργο, βάσει των προδιαγραφών που φαίνεται να έχουν θέσει οι ίδιοι.
 
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή:
Προς τον Δήμαρχο Δήμου Δάφνης-Υμηττού,
κο Αναστάσιο Μπινίσκο

                                                                                                         

Κοινοποίηση στους εντός Δημοτικού Συμβουλίου:

Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, κυρίες & κυρίους:
Χριστινάκη Όλγα, Τόλια-Κηπουρού Ναυσικά, Μητροβγένη Γιώργο, Λαγδά Δέσποινα.
Ανεξάρτητο Δημοτικό Σύμβουλο, πρώην Δήμαρχο Υμηττού κο Αργιανά Δημήτρη
Δημοτικό Σύμβουλο της δημοτικής παράταξης του νυν Δημάρχου, που έχει ανακοινώσει ξεχωριστή πρόθεση υποψηφιότητας Δημάρχου για το 2023, κο Τσιλίφη Νικόλαο.
Θέμα:  Έλεγχος Πράξεως Διοικήσεως Δήμου Δάφνης-Υμηττού – Έργο ανάπλασης κεντρικής Πλατείας Δημαρχείου Δάφνης.

Κύριε Δήμαρχε,

είναι γνωστά τα σχόλια και η κριτική μας, σχετικά με τον τρόπο που προγραμματίζετε, σχεδιάζετε και υλοποιείτε τα Έργα στον Δήμο μας, που πιστεύουμε ότι δεν έχουν την αναγκαία τεκμηρίωση, διαφάνεια και έλεγχο που επιβάλλεται από την ισχύουσα Νομοθεσία, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας να μένει εκτεθειμένος από αυτήν την Πολιτική που εφαρμόζετε κατά κόρον.

Εντοπίζοντας το σημαντικότερο Έργο που υλοποιείται αυτήν την περίοδο στην καρδιά της Δημοτικής Περιφέρειας Δάφνης, την ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας του Δημαρχείου, σημειώνουμε ότι το Έργο αυτό:

  • Δεν συζητήθηκε επαρκώς με τα αναγκαία στοιχεία σε ό,τι αφορά τη σκοπιμότητα να πετάξουμε κυριολεκτικά στον αέρα ένα τεράστιο ποσό που αγγίζει τα 8εκ. Ευρώ, χωρίς να εξετάσουμε αναγκαιότητες που υπάρχουν στην περιοχή, όπως ενδεχομένως να μελετηθεί και να κατασκευαστεί ταυτόχρονα Υπόγειος Χώρος Στάθμευσης κάτω από αυτή, για την εξυπηρέτηση των πελατών των γύρω Εμπορικών Επιχειρήσεων και των Κάτοικων, που ασφυκτιούν αμφότεροι.
  • Να εξεταστούν σοβαρά θέματα που υπάρχουν στην πλατεία, όπως ανακατασκευή ή επισκευές σε αγωγούς όμβριων υδάτων στην περιοχή της Πλατείας. Οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών, όπως μας έχουν αναφέρει, σας έχουν ενημερώσει επανειλημμένα για τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν από αυτό το ζήτημα.
  • Δεν ενημερωθήκαμε ουσιαστικά για τη Μελέτη του Έργου, που βέβαια δεν την εγκρίναμε υπό την έννοια αυτή, εγγράφοντας ψευδώς στη σχετική Πινακίδα του Έργου ότι αυτό «εποπτεύεται από το Δημοτικό Συμβούλιο», το οποίο και έχει μαύρα μεσάνυχτα στην ουσία.
  • Δεν ενημερωθήκαμε ουσιαστικά για το κόστος του Έργου, που φαντάζει υπέρογκο στον πλέον ανίδεο και που πρέπει να έχουμε άμεσα σχετική, ουσιαστική, ενημέρωση.
  • Δεν ενημερωθήκαμε για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Έργου, που καρκινοβατεί εδώ και πολλούς μήνες και με το οποίο φροντίσατε να αποκλείσετε όλη την Κεντρική Πλατεία, αδιαφορώντας για την έγκαιρη ολοκλήρωσή της πριν το καλοκαίρι. Παρότι ερχόμαστε μετά από 2 δύσκολες χρονικές περιόδους με «κορονοκαλοκαίρια», οι Επαγγελματίες μας περιμένουν, μάταια, να αξιοποιήσουν σωστά τους πέριξ χώρους της Πλατείας, στριμωγμένοι στις καυτές λόγω θερμοκρασιών λαμαρίνες.
  • Αντ’ αυτού ανεχόμαστε όλοι υποχρεωτικά ένα Εργοτάξιο νεκρό, τις περισσότερες ημέρες ή με ελάχιστους εργάτες, όχι πάνω από 3-4, εις βάρος όλων μας, των πέριξ Επαγγελματιών, καθώς και των παιδιών μας που στερήθηκαν τον βασικότερο χώρο παιχνιδιού και συγκέντρωσης. Το αποτέλεσμα; Nα ξεροσταλιάζουν στους γύρω δρόμους και ακόμα χειρότερα, να βλέπουμε παιδιά να παραβιάζουν τους χώρους τους εργοταξίου και να «παίζουν» με τα μηχανήματα εκσκαφών, αφού οι εργολάβοι σας «ξεχνούν» τα κλειδιά πάνω σε αυτά! Μας είπατε ότι ήταν λάθος και όπως εσείς νομίζετε, έκλεισε η υπόθεση με τη δήλωσή σας.
  • Για αυτά που σύντομα σας αναφέρω, ζητούμε να έχουμε άμεση ενημέρωση μέχρι τις 14/08/2023 και να μας προμηθεύσετε επισήμως μέχρι την αναφερόμενη ημερομηνία την Εργολαβική Σύμβαση και τη θεωρημένη Μελέτη που τη συνοδεύει, την οποία υλοποιεί ο Εργολάβος καθώς και την Οικοδομική Άδεια του Έργου.

Σε κάθε περίπτωση, για τους λόγους που εκθέσαμε και λόγω της ελλιπέστατης ενημέρωσης για τα βασικά στοιχεία του Έργου που υλοποιείτε, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά τη σκοπιμότητα, το κόστος και την εφαρμογή της Εργολαβικής Σύμβασης.

Για το θέμα θα επανέλθουμε στις 16/08/2023, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που ελπίζουμε να μας παραδώσετε όπως οφείλετε, στα πλαίσια της χρηστής διαχείρισης και της αναγκαίας διαφάνειας που οφείλετε να ασκείτε τα καθήκοντά σας.

Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να φροντίσετε για την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών, φροντίζοντας για τα φυτά, που πολλά φαίνεται να ξεραίνονται όλους αυτούς τους μήνες που τρέχει το έργο σας καθώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αυτά. Καθώς και για την άμεση τακτοποίηση και το συμμάζεμα των εργασιών, που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση της από λαμαρίνες περίφραξης προς το Κέντρο της Πλατείας, αφήνοντας χώρο για τα παιδιά, τους κατοίκους, τους Επαγγελματίες, που δεν είναι υποχρεωμένοι να υποστούν τις συνέπειες της ανευθυνότητας ή και ανικανότητάς σας να τελειώσετε ένα τόσο απλό έργο, βάσει των προδιαγραφών που φαίνεται να έχετε θέσει.

Με εκτίμηση

Γιώργος Δαουλάρης

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Δάφνης Υμηττού