Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα μνήμης για τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, τον Δήμο Νέας Σμύρνης και για την περιοχή του Νέου Κόσμου.
Στα σύνορα της Δάφνης με τη Νέα Σμύρνη, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως ή αλλιώς στην πλατεία Φάρου, βρίσκεται το Ηρώο εκτελεσμένων, ένα μνημείο αφιερωμένο στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν.
Οι Γερμανοί κατακτητές, λίγο πριν αποχωρήσουν από την Ελλάδα (Οκτώβρης 1944), αναζητώντας εκδίκηση για την ήττα τους, έβαψαν με αίμα πολλές περιοχές της χώρας (και ειδικά της Αθήνας), μέσω των μπλόκων που έστηναν και των ολοκαυτωμάτων που τα ακολουθούσαν.
Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο θανάσιμα μπλόκα ήταν αυτό που στήθηκε στους συνοικισμούς Κατσιπόδι (τη σημερινή Δάφνη), Δουργουτίου (τον σημερινό Νέο Κόσμο) και Φάρου (την περιοχή της Νέας Σμύρνης).
Από τις 8 Αυγούστου 1944, οι κατακτητές και οι προδότες Έλληνες συνεργάτες τους καλούσαν τους άνδρες 18-60 ετών να αφήσουν τα σπίτια τους, διότι υπήρχε η φήμη ότι την επόμενη μέρα θα στηνόταν μπλόκο από τους Γερμανούς. Την προηγούμενη ημέρα (07-08-1944), είχε πραγματοποιηθεί μπλόκο στην περιοχή του Βύρωνα με 11 νεκρούς, ενώ η περιοχή του Φάρου είχε μπει στο στόχαστρο ήδη από τον Γενάρη της ίδιας χρονιάς, όταν σε επιδρομή των δυνάμεων της κατοχής είχαν συλληφθεί 17 άνδρες και είχε εκτελεστεί ένας.
Πράγματι, από τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου 1944, η περιοχή κυκλώθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα και από τους ντόπιους συνεργάτες τους. Πάνω από 1.200 άνδρες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Φάρου, έξω από την Αρμενική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και έξω από το εργοστάσιο του Καίσαρη στην Λεωφόρο Συγγρού, όπως είχαν υποδείξει οι κατακτητές. Τελικό σημείο συγκέντρωσής τους η Αλάνα, ένα άκτιστο οικόπεδο 25 στρεμμάτων ανάμεσα στις οδούς Αρτάκης, Ακροπόλεως, Σπάρτης και Παλιγγενεσίας.
Η όλη διαδικασία ελεγχόταν από τον ανθυπασπιστή Γεώργιο Ζαχαρόπουλο, που άνηκε στα Τάγματα Ασφαλείας, λόγω του ότι οι Γερμανοί δεν γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις. Αρχικά, ο Ζαχαρόπουλος και οι καταδότες-κουκουλοφόροι που είχε φέρει μαζί του, χρησιμοποιώντας τους φακέλους της μεταξικής δικτατορίας, έβρισκαν τους κομμουνιστές, τους δημοκρατικούς ή τους βενιζελικούς και αντιβασιλικούς πολίτες και τους πίεζαν να καταδώσουν όσους αντιστασιακούς γνώριζαν.
Φυσικά, κανείς δεν θέλησε να γίνει προδότης. Έτσι, ξεκίνησαν οι πρώτοι εκφοβιστικοί βασανισμοί και εκτελέσεις.
Σημαντική στιγμή ήταν, όταν ο γενναίος Δημήτρης Μπαρουτίδης κατάφερε να τραβήξει την κουκούλα ενός καταδότη και να φωνάξει το όνομά του. Δυστυχώς, δολοφονήθηκε επιτόπου από τους συνεργάτες του καταδότη.
Στο σημείο εκτελέστηκαν 114 άνθρωποι, ενώ πάνω από 2.500 άνδρες οδηγήθηκαν όμηροι στα γερμανικά στρατόπεδα. Από τους ομήρους αυτούς λίγοι κατάφεραν να επιζήσουν.
Δεν ξεχνάμε ποτέ την αυτοθυσία των Ελλήνων μπροστά στη γερμανική απειλή. Πάντα τους τιμάμε και μένουν αθάνατοι στις ψυχές μας!
Εκ μέρους του υποψήφιου Δημάρχου, με τη Δημοτική Παράταξη «Δάφνη-Υμηττός Πόλη Φωτεινή», και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, Γιώργου Δαουλάρη, κατέθεσαν λουλούδια στο λεηλατημένο -δυστυχώς και αυτό- μνημείο, αποτίοντας φόρο τιμής οι: Νίκος Ντίνος αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γελάτσορας Αρτινιός Πέτρος, Καλκατζίκος Γιάννης, Λεμπλά Μιχάλης και Μπρουτζάκης Νίκος.