Την Τρίτη 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η 1η Δημοτική Τηλεδιάσκεψη στο Δήμο μας.
Να αναφέρουμε ότι, με αφορμή των αυστηρών περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση του COVID-19, το Υπουργείο Εσωτερικών στα πρώτα μέτρα λειτουργίας που εξέδωσε στις 13 Μαρτίου αφορούσε και στις συνεδριάσεις των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, οι οποίες θα μπορούν να γίνονται με τους εξής τρόπους:
είτε μέσω τηλεδιασκέψεων, είτε οι αποφάσεις να λαμβάνονται διά περιφοράς. Στις περιπτώσεις που η συνεδρίαση είναι επιβεβλημένη, θα γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.
Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης του κλεισίματος των σχολείων, η δημοτική μας παράταξη Πόλη Φωτεινή, μέσω του επικεφαλής της Γιώργου Δαουλάρη επικοινώνησε με τον Δήμαρχο ώστε να ενημερωθεί πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην περιοχή μας και του εξέθεσε την ανάγκη λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών να υπάρξει μία διαπαραταξιακή επικοινωνία σε εβδομαδιαία τουλάχιστον βάση, ώστε με τη δική του κεντρική ενημέρωση και συζήτηση προτάσεων από όλους τους επικεφαλής να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ενημέρωση των πολιτών.
Ο επικεφαλής μας τόνισε στο Δήμαρχο ότι οι οικονομικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, θα διαμορφώσουν ένα πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο πρωτόγνωρο για όλους.
Τις επόμενες ημέρες, ακολούθησαν επιστολές από όλες σχεδόν τις παρατάξεις και ανακοινώσεις στα social media, χωρίς να υπάρξει από την πλευρά του Δημάρχου και της διοίκηση του δήμου μας θετική ανταπόκριση.
Στις 20 Μαρτίου οι δημοτικές παρατάξεις και δημοτικοί σύμβουλοι ενημερωθήκαμε με την κλασική διαδικασία της email ενημέρωσης για πρόσκληση δημοτικού συμβουλίου όπου και συγκεκριμένα ανέφερε:
«καλείσθε στην 3η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη « δια περιφοράς» διαδικασία που θα γίνει την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 και ώρα 12:00 έως 14:00 μ.μ. για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα: (5 στο σύνολό τους)»
Στις 24 Μαρτίου μετά από ερωτήματα που θέσαμε τόσο εμείς όσο και άλλες δημοτικές παρατάξεις για τον τρόπο λειτουργίας της διαδικασίας, ειδικά όταν στην πρόσκληση αναφέρει όπως θα είδατε παραπάνω την αναφορά: «για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα: (5 στο σύνολό τους)» το γραφείο του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επανέρχεται με την παρακάτω αναφορά:
Μετά από ερωτήματα και ορθά, διευκρινίζεται η διαδικασία της διά περιφοράς Συνεδρίασης και ψηφοφορίας ως εξής:
- Στο διάστημα έναρξης και λήξης της διά περιφοράς Συνεδρίασης (12:00-14:00) οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορούν να ψηφίσουν τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης με email από προσωπικό τους λογαριασμό προς το email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. του Δήμου, αποστέλλοντας συμπληρωμένο με την ψήφο τους το συνημμένο έντυπο ψηφοφορίας, προκειμένου να επιτευχθεί και αποδειχθεί η συμμετοχή και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
- Όσοι εκ των Δημοτικών Συμβούλων δεν διαθέτουν προσωπικό λογαριασμό email μπορούν να ψηφίσουν τα θέματα της Η.Δ. από το προσωπικό τους κινητό προς το κινητό του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου (69……….) με γραπτό μήνυμα sms .
Παράλληλα με την παραπάνω αναφορά υπήρχε επισύναψη αρχείου όπου σε αυτό βλέπαμε μια φόρμα με αναφορά των τίτλων των θεμάτων και ειδικά κουτάκια
ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ (ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ) ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ 26-03-2020
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 12.00΄, ΩΡΑ ΛΗΞΗΣ 14.00΄
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΘΕΜΑ 1....... |
ΥΠΕΡ |
ΚΑΤΑ |
ΛΕΥΚΟ |
ΠΑΡΩΝ |
ΑΠΟΧΗ |
ΑΠΟΨΕΙΣ |
όπου αφού τα επιλέγαμε και συμπληρώναμε σε μία γραμμή το όποιο σχόλιο επιθυμούσαμε θα έπρεπε να τα επιστρέφαμε ως την προσωπική ψήφο μας στο γραφείο του Προέδρου όπως ανεφέραμε προηγούμενα είτε με email, είτε με sms.
Η παραπάνω διαδικασία ενώ αναφέρει στη πρόσκλησή της τη λέξη συζήτηση, πρακτικά αποκλείει το διάλογο και δεν δίνεται καμία δυνατότητα διευκρινήσεων στους συμβούλους πριν τη διαδικασία της ψηφοφορία. Είναι αδιανόητο στη σημερινή διαδικτυακή εποχή να επιλέγεται από μία διοίκηση νέα να είναι αυτή η διαδικασία ως πρόταση διοργάνωσης συμβουλίου.
Εκτός από την δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση Δάφνης Υμηττού, οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης: Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών Πόλη Φωτεινή, Πολίτες σε Κίνηση, Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α), Ανυπόταχτες Γειτονιές και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Υμηττού Δημήτρης Αργιανάς δεν συμμετείχαν στη διαδικασία, διεκδικώντας παράλληλα με κοινή επιστολή τους να προχωρήσει άμεσα η διοίκηση στη διοργάνωση των συμβουλίων με τη διαδικασία Τηλεδιάσκεψης.
Η μη συμμετοχή των συμβούλων των παραπάνω παρατάξεων της αντιπολίτευσης στη «διά περιφοράς» διαδικασία συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή δημοτικού συμβουλίου.
Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος όταν αντιλήφθηκε ότι ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων που δεν θα συμμετάσχουν στο «διά περιφοράς» δημοτικό συμβούλιο θα οδηγήσει στην αναβολή του, υπέπεσε σε ένα ακόμη πολιτικό λάθος. Κάλεσε επιλεκτικά επικεφαλής που εκπροσωπούν μόνοι τους ως μέλη τις δημοτικές ομάδες τους στο δημοτικό συμβούλιο και τους ανέφερε ότι είχε ήδη την πληροφορία ότι δεν θα στέλναμε επιστολική ψήφο στις 12:00 - 14:00, όπως απαιτούσε η διά περιφορά διαδικασία και τους ζητούσε να μην ακολουθήσουν την κοινή στάση που είχε συμφωνήσει η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά να συμμετάσχουν και αυτοί όπως ακριβώς γνώριζε ότι θα κάνει η δημοτική ομάδα της Λαϊκής Συσπείρωσης! Θεωρούμε πολιτικά απαράδεκτο ο Δήμαρχος ακόμα και να γνώριζε τι θα πράξει μία πολιτική ομάδα να την αναφέρει προκειμένου να εξασφαλίσει την διά περιφοράς διαδικασία συμβουλίων με πρακτικές που δεν προάγουν το θεσμό που εκπροσωπεί.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό που ενώ είχε από καιρό τη δυνατότητα επικοινωνίας με όλους τους επικεφαλής, όπως και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο κο Αργιανά να επιλέγει αυτή τη μεθόδευση και ειδικά τώρα που οι εθνικές συνθήκες επιβάλλουν μία άλλη στάση και μία άλλη λογική πολιτικής συνεργασίας.
Τελικά, η θέση των παρατάξεων της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν σε αυτήν την από κοινού απόφαση να εμποδιστεί η λογική της διά περιφοράς συμβουλίων παρέμεινε σταθερή και αδιάσπαστη υποχρεώνοντας τη διοίκηση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της Τηλεδιάσκεψης ως το πιο συμφέρον δρόμο και για την ίδια, εξασφαλίζοντας τη διαλογική συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου που απαιτούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, ειδικά σε εποχές όπως αυτή που η απαγόρευση κυκλοφορίας μας για λόγους δημόσιας υγείας δεν μπορεί να μετατραπεί σε απαγόρευση και του πολιτικού διαλόγου.
ΜΕΝΟΥΜΕ στο ΣΠΙΤΙ είναι η διαδικασία που αφορά όλους εμάς ως φυσικά πρόσωπα και ποτέ τις διαδικασίες της Δημοκρατίας.
Είναι σημαντικό μέσα σε αυτές τις συνθήκες να προσπαθήσουμε όλοι μας να εξασφαλίσουμε παράλληλα με την υγεία μας, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και να θυμόμαστε ότι όταν θα περάσει ο κίνδυνος, η χώρα θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς διάλογο.
Την Τρίτη 7 Απριλίου ολοκληρώθηκε το εξ αναβολής συμβούλιο της 26ης Μαρτίου με τη για 1η φορά εφαρμογή της διαδικασίας Τηλεδιάσκεψης στο Δήμο Δάφνης Υμηττού.
Κατά τη διεξαγωγή του 4ου για το 2020 δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά ότι ο επικεφαλής της και Δήμαρχος του δήμου μας, εκτός από το να έχει άποψη αναλυτή εσόδων- εξόδων δεν έχει όραμα για την πόλη μας .
Μπορεί να μην έχουμε καμία αντίδραση και καμία απάντηση σε όσα αναφέραμε με τις επιστολές μας, για τις οποίες μας εξήγησε ότι τις λαμβάνει, τις εξετάζει και προχωρά στις αποφάσεις. Μας διαβεβαίωσε ότι εφαρμόζει κάθε διαδικασία που προτάσσει η κεντρική διοίκηση, αλλά δεν μας απάντησε όταν το αναφέραμε ότι εκτός από εκτελεστές αποφάσεων, οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι είμαστε πρώτα και κύρια φορείς δημιουργίας προτάσεων, αφού αποτελούμε την πρώτη ομάδας πολιτικής επαφής με τους πολίτες μας. Ο Δήμαρχος και η διοίκηση δεν γίνεται να εκτελούμε απλά κεντρικές αποφάσεις, αλλά οφείλουμε να παράγουμε πολιτική σκέψη και να προάγουμε ιδέες και προτάσεις και στην κεντρική διοίκηση. Μετά από 10 χρόνια μνημονιακών πολιτικών με στερήσεις με μειωμένες δαπάνες στις υποδομές βρισκόμαστε ως κοινωνία μπροστά σε μία ακόμη δύσκολη και σύνθετη πρόκληση. Μία πρόκληση που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας στο ύψιστο αγαθό της υγείας και ξανά στην οικονομία μας. Σε αυτές τις συνθήκες οι διοικήσεις των δήμων πρέπει να πρωταγωνιστήσουν δυναμικά να λειτουργήσουν ως συνδετικοί κρίκοι για κάθε οικογένεια, για κάθε άνθρωπο, όπως και για κάθε μικρή και μεσαία επιχείρηση που θα βρεθεί απέναντι σε αντίξοες συνθήκες, όταν τα μέτρα θα επιτρέψουν την επιστροφή τους στην όποια κανονικότητα.
Εάν η διοίκηση δεν αντιληφθεί ότι το πραγματικό έλλειμμά της είναι αυτό της πολιτικής σκέψης και συνεχίσει να θεωρεί σημαντικό τη σταθερή φωτογράφιση δημάρχου, αντιδημάρχων ενώ συμμετέχουν σε αιμοδοσίες ή να δίνουν λουλούδια και φάρμακα στις πόρτες των λίγων συνανθρώπων μας αγνοώντας επιδεικτικά τα μέτρα προστασίας για συγκεκριμένες αποστάσεις από τους πολίτες, πολύ φοβόμαστε ότι οι καταστάσεις θα χειροτερέψουν.
Σε αυτό το 1ο Διαδικτυακό Συμβούλιο να αναφέρουμε ότι μας επέπληξαν που δεν δεχθήκαμε τη «διά περιφοράς» Δημοτική Συνεδρίαση της 26 Μαρτίου, αλλά δεν μας απάντησαν σε καμία από τις προτάσεις μας που έχουν λάβει από τη πρώτη στιγμή της κρίσης όπως:
Πλήρη απαλλαγή δημοτικών τελών και φόρων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές με απόφαση της Κυβέρνησης. Όταν επιτραπεί η επαναλειτουργία τους προτείνουμε μείωση 40% των δημοτικών τελών και φόρων για ένα τουλάχιστο έτος.
Πλήρη απαλλαγή για τις επιχειρήσεις που αιτούνται και λαμβάνουν άδεια κατάληψης δημόσιου χώρου. Το μέτρο της πλήρους απαλλαγής να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις που θα ζητήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα και θα λάβουν άδεια κατάληψης δημόσιου χώρου, για όσο διάστημα είναι κλειστές. Όταν επιτραπεί η επαναλειτουργία τους, προτείνουμε 40% μείωση.
Απαλλαγή Δημοτικών Τελών για τις κατοικίες των συμπολιτών μας, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχασαν την δουλειά τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκλήθηκε από τα μέτρα, τουλάχιστον για ένα έτος .
Μείωση 40% στα Δημοτικά Τέλη για όλες τις κατοικίες – γραφεία – καταστήματα μη υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουλάχιστον για ένα έτος.
Την απαλλαγή των τροφείων από τους Παιδικούς Σταθμούς, όσο παραμένουν εκτός λειτουργίας, πρόταση που υπήρχε στην επιστολή της δέσμης άμεσων μέτρων που είχαμε υποβάλλει από τη πρώτη στιγμή της επιβολής των μέτρων. Να αναφέρουμε ότι όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής θα εφαρμοστεί.
Αναστολή της διαδικασίας της πληρωμής προστίμων από οφειλές και την απαλλαγή από τόκους καθυστέρησης, πρόταση προς την Κεντρική Διοίκηση ώστε να γίνει νομοθετική πράξη και να μπορεί να υλοποιηθεί από το δικό μας δήμο όπως και από κάθε δήμο.
Η διοίκηση του δήμου μας πρέπει να αντιληφθεί και ειδικά σήμερα που οι καιροί το απαιτούν ότι δεν μπορεί να μένει ως μία διοίκηση διαχειριστής κεντρικών αποφάσεων και αυτών με χρονική καθυστέρηση, αλλά να γίνει διοίκηση ευθύνης. Δεν μπορεί να μένει ως μία διοίκηση μόνο αξιωμάτων και προνομίων αλλά οφείλει να γίνει διοίκηση που θα ενώνει, θα προστατεύει, θα διεκδικεί και θα αγωνίζεται για το σύνολο της κοινωνίας.