Το Σάββατο 22 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο "Ήμουν παιδί το '21" του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης – Υμηττού.
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μαθητών / μαθητριών του σχολείου που έχουν θέμα τη ζωή, την προετοιμασία και τους αγώνες των ηρώων του 1821. Τα έργα δημιουργήθηκαν βάσει των γνώσεων που έχουν λάβει τα παιδιά κατά τη διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης και των εικόνων από ζωγραφικά και άλλα καλλιτεχνικά έργα που έχουν μελετήσει, τα οποία δημιούργησαν στους μαθητές μια αίσθηση υπερηφάνειας και τιμής για την πατρίδα τους.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν τα δικά τους ζωγραφικά έργα υπό την επίβλεψη της κας Αθανασίας Σκληρού (επιμελήτριας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).
Παράλληλα, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 38 καταξιωμένων εικαστικών και καλλιτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την ίδια θεματική. Τα έργα αυτά οι εικαστικοί καλλιτέχνες τα παραχώρησαν ανιδιοτελώς στην πινακοθήκη του σχολείου, με σκοπό να εμπνεύσουν τους μικρούς μαθητές.
Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το οποίο έχει σχέση με το παιδί κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο. Επίσης, εκτίθενται χειροποίητες παραδοσιακές ενδυμασίες (γνήσια αντίγραφα) της Θεσπρωτίας από τη δημιουργό Παναγιώτα Πάνου, καθώς και πρωτότυπα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών της Θεσπρωτίας του Γήση Παπαγεωργίου, τα οποία ανήκουν στη Συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
Ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου μας, Γιώργος Δαουλάρης, ταξίδεψε από την Αθήνα με τη συνοδεία της κόρης του, για να τιμήσει τη δουλειά και τον κόπο των μαθητών και εκπαιδευτικών, όπως και όλων των σημαντικών εικαστικών που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εξαιρετικής αυτής έκθεσης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκθεση έχει ενταχθεί από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται λόγω του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.
Στα εγκαίνια ήταν παρόντες αρκετοί γονείς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης με τα παιδιά τους, εκπαιδευτικοί του σχολείου, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας, ο Δήμαρχος Δελφών, ο Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών, ο Δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δάφνης-Υμηττού, η Πρόεδρος του Συλλόγου "Οι Φίλοι του Ε.Π.Κ.Δ", ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ "Λάλον Ύδωρ", η εκπρόσωπος της Α΄Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Α΄ Αθηνών, η επίτιμη Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, κα Φαίη Σταμάτη, καθώς και η Πρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου, κυρίες Μπαλοθιάρη και Μπάμπαλη. Επίσης, παρόντες στην έκθεση ήταν και πολλοί ζωγράφοι που μίλησαν για το έργο τους και την έμπνευσή τους.
Ξεναγήσεις στον χώρο έκαναν η κα Λουίζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ο Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου του Δήμου μας, Νίκος Ευσταθίου, αλλά και η υπεύθυνη των εικαστικών εργαστηρίων του Μ.Ε.Π.Τ., κα Αθανασία Σκληρού.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που δούλεψαν εξαρχής για την πραγματοποίηση της έκθεσης, αλλά βέβαια και στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, όπως και στους καλλιτέχνες που δώρισαν τα έργα τους.
Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στη μοναδική παρουσία της Ελληνίδας με την παγκόσμια ακτινοβολία, κας Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία καθήλωσε με τον λόγο της και την αγάπη της για τα παιδιά, αναφέροντας:
«Αυτή η έκθεση μιλά για παιδιά δημιουργούς-… και όσο υπάρχει το παιδί υπάρχει ελπίδα και τέτοια παιδιά με τέτοια έργα είναι μόνο η καλή, καλύτερη ελπίδα.»