fbpx
Μια μέρα μόλις μετά το 15αύγουστο και ενόσω ακόμα η καλοκαιρινή ραστώνη κορυφώνεται, ο Υπ. Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αποφασίζει να κάνει ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn για το σχέδιο ΠΥΡΚΑΛ και τη δημόσια διαβούλευση που όπως αναφέρει έχει ήδη ανοίξει εδώ και λίγες μέρες (ΞΑΝΑ)!
Να υπενθυμίσουμε όμως τι ακριβώς συνέβη στο σύντομο παρελθόν.
 
Είχε ανοίξει ήδη μια διαβούλευση, η οποία και έτρεχε από τις 13/7/22, για την οποία όμως δεν είχε ενημερωθεί κανείς και την ανακαλύψαμε τυχαία. Στη συνέχεια, όταν πήγαμε να ζητήσουμε εξηγήσεις γιατί συνέβαινε όλο αυτό, αφού η ουσία μιας ανοιχτής διαβούλευσης είναι η συμμετοχή φορέων και πολιτών -εκτός και αν έγινε εντελώς για τα μάτια του κόσμου και επίτηδες επιδιώχθηκε να περάσει όλο αυτό απαρατήρητο- μας είπαν ότι η διαβούλευση δεν είχε ξεκινήσει με την τυπική διαδικασία και θα ακολουθούσε επόμενη σε διαφορετική ημερομηνία (????).
Εμπαιγμός άλλης μιας τόσο σημαντικής διαδικασίας!!!!
 
Αυτή τη στιγμή, πατώντας στον επισυναπτόμενο σύνδεσμο (https://lnkd.in/dkaWk3th) στο προφίλ του Υπουργού Επικρατείας, αν πάτε στον αρχικό τίτλο παραπέμπει εκ νέου στην από 13/7/22 ανοιχτή διαβούλευση που υποτίθεται δεν ισχύει εδώ και καιρό όπως μας είχαν οι ίδιοι ενημερώσει. Εντός όμως του κειμένου υπάρχει αναφορά σε νέο έγγραφο (‘’βάσει του υπ’ αρ. πρωτ. οικ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/81705/5545/04-08-2022 εγγράφου της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας’’….) από 04-08-22, το οποίο παραπέμπει σε νεότερη ισχύουσα διαβούλευση, η οποία αυτή τη φορά ως ορίζεται θα ισχύει ως 05-08-22.
 
Ας ελπίσουμε να μην την ‘’αποσύρουν’’ κι αυτήν ως παράτυπη σε κανένα δεκαήμερο!!!
 
Το έργο της ΠΥΡΚΑΛ αποτελεί το πιο μεγαλόπνοο έργο μετά το Ελληνικό, όπως αναφέρει και ο ίδιος o Υπουργός, όπως έχουμε πει και εμείς πολλάκις. Μιλάμε για την βεβιασμένη μετεγκατάσταση του συνόλου σχεδόν των Υπουργείων της χώρας και ορισμένων Ανεξάρτητων Αρχών σε έναν χώρο που ανήκει στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Ουσιαστικά όμως αφορά όπως όλα δείχνουν, το οριστικό κλείσιμο του Διοικητικού Κέντρου της Βιομηχανίας στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αφού πρώτα φρόντισαν οι Κυβερνώντες μας σταδιακά να την απαξιώσουν γιγαντώνοντας τις κρατικές δαπάνες με την εισαγωγή αντίστοιχων προϊόντων και παράλληλα περιόρισαν τις κρατικές εισπράξεις από τις εξαγωγές που κάποτε κάναμε, ώστε να επέλθει η ολοκληρωτική απαξίωσή της, αδιαφορώντας και για τις οικονομικό κόστος που προκαλείται στη χώρα και για τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν διαχρονικά.
Το έργο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020 ‘’κεκλεισμένων των θυρών’’ από τον Πρωθυπουργό με ένα σποτάκι στο οποίο, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, συμμετείχε και ο Δήμαρχος Δάφνης- Υμηττού, αν και ο ίδιος όλον αυτόν τον καιρό υποστήριζε, όπως και συνεχίζει να πράττει, ότι δεν έχει ιδέα για την πορεία του έργου.
 
Ως τώρα γνωρίζαμε ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου η Κυβέρνηση επιθυμούσε να έχει ολοκληρωθεί η ‘’μετεγκατάσταση’’. Από την ανάρτηση του κ. Σκέρτσου μάθαμε και κάποιες άλλες διάσπαρτες πληροφορίες.
Η πρώτη είναι ότι τα άδεια κτήρια στο κέντρο ίσως λέει δοθούν σε νέους ή κατεδαφιστούν. Με ποια δικαιοδοσία; Ανήκουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου; Έχουν περάσει στο περίφημο ΤΑΙΠΕΔ; Θα απαλλοτριωθούν; Φυσικά κανείς δε μας εξήγησε.
Ολόκληρος Υπ. Επικρατείας επιλέγει απλά να τοποθετείται για ένα τέτοιο ζήτημα ανερμάτιστα και μυστικοπάθεια που την ονομάζει διακριτικότητα.
 
Μήπως για να το δουν όσο λιγότεροι είναι δυνατόν?
 
Το δεύτερο σπουδαιότατο ζήτημα για το Δήμο μας αφορά το ΊΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ! Μεταφέροντας την Υπουργούπολη στο Δήμο Δάφνης- Υμηττού, με το ιδιαίτερο καθεστώς που τον διέπει κιόλας -καθώς ως Δήμος ανήκουμε στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια και στο Νότιο Τομέα σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές- ποιος πιστεύει ότι το κεντρικό κράτος θα επιτρέψει για πολύ το σύνολο των Υπουργείων της χώρας να βρίσκονται εκτός του κεντρικότερου Δήμου αυτής.
Με αυτά τα δεδομένα η συνένωση για το Δήμο Δάφνης- Υμηττού με το Δήμο Αθηναίων, αν ληφθεί υπόψη ότι μιλάμε και για το μικρότερο αριθμητικά Δήμο στα Νότια, αποτελεί μονόδρομο στο εγγύς μέλλον!
Μετά από όλα αυτά ας μας απαντήσει κάποιος, για ποιο λόγο όλα γίνονται με τόση μυστικοπάθεια, χωρίς ολοκληρωμένη ενημέρωση, στη σκιά και με όσο το δυνατόν πιο μπερδεμένες διαδικασίες. Το μέλλον του Δήμου Δάφνης-Υμηττού βρίσκεται στα χέρια τουλάχιστον αδιάφορων, αν όχι επικίνδυνων σε πολλούς τομείς!